Geschiedenis

Al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkelen we baanbrekende zonnetechnologie. Vanaf het prille begin wordt onze geschiedenis gekenmerkt door creativiteit, vakmanschap en betrouwbaarheid.

Helix solar storage technology
Jaren 70

Onze geschiedenis van innovatie op het gebied van zonnetechnologie begint bijna vier decennia geleden, toen onze medeoprichter, Dr. Richard Swanson, begon na te denken over manieren om de oliecrisis het hoofd te bieden. In die tijd werden zonnecellen gebruikt voor satellieten. Een concept dat hij intrigerend vond. De technische uitdaging was om na te gaan hoe de cellen kostenefficiënter konden worden gemaakt. Dus begon hij een zoektocht waaraan SunPower, bijna 40 jaar later, zijn positie te danken heeft als een van de leiders  op het gebied van zonne-energieproductie voor particuliere woningen, bedrijven en nutsvoorzieningen.

sunpower-named-number-one-in-commercial-solar
Jaren 80

In 1985 ontvangt Dr. Swanson (inmiddels professor Elektrotechniek aan de universiteit van Stanford) subsidies van het Electric Power Research Institute (EPRI) en het Amerikaanse ministerie van Energie ter ondersteuning van zijn onderzoek op het gebied van zonne-energie. Met behulp van deze subsidies – naast de financiële steun van twee durfkapitaalinvesteerders – wordt het bedrijf SunPower officieel gestart in april 1985.

sunpower-named-number-one-in-commercial-solar
Jaren 90

In de jaren 90 ontvangt SunPower startfinanciering van Associate Venture Investors en Technologieontwikkeling, evenals een contract voor het verrichten van onderzoek en ontwikkeling van het EPRI en het Amerikaanse ministerie van Energie. De zonnetechnologie van SunPower wordt gebruikt als basis voor enkele van de meest innovatieve toepassingen voor racewagens en vliegtuigen op zonne-energie.

1990

SunPower ontvangt startfinanciering van Associate Venture Investors en een contract voor het verrichten van onderzoek en ontwikkeling van EPRI en het Amerikaanse ministerie van Energie.

1993

De uiterst efficiënte zonnepanelen van SunPower met solide achterplaat helpen een Honda-wagen naar de overwinning in een race door Australië. De wagen behaalt de finish een hele dag eerder dan de auto die op de tweede plaats eindigt.

1997

De uiterst efficiënte zonnecellen van SunPower® worden toegepast in de Pathfinder van NASA, een onbemand, op afstand bestuurbaar en door zonne-energie aangedreven vliegtuig dat op grote hoogte kan vliegen.

Helix solar storage technology
Vanaf 2000

Dit decennium wordt gekenmerkt door vele prestaties en mijlpalen voor SunPower. Het bedrijf krijgt een notering aan de NASDAQ en onze bestuursvoorzitter Tom Werner weet het bedrijf naar nieuwe niveaus te tillen. SunPower zet nieuwe wereldrecords neer op het gebied van efficiënte zonnecellen.

2001

Onze recordbrekende, efficiënte A-300 zonnecellen drijven NASA's Helios-project aan, waarmee het vliegtuig een recordhoogte van 29,52 km weet te bereiken.

2002

Het bestuur van Cypress Semiconductor investeert $ 8 miljoen in SunPower.

2003

SunPower stelt Tom Werner aan als bestuursvoorzitter (CEO) om het bedrijf het volgende niveau te helpen bereiken.

2004

Onze eerste productiefaciliteit (Fab 1) wordt in bedrijf gesteld in de Filippijnen en de eerste grootschalige energiecentrale van het bedrijf gaat online in de Duitse deelstaat Beieren.

2005

Een succesvolle beursgang zorgt voor nieuwe groei en consolideert onze positie op de zonne-energiemarkt.

2007

 • SunPower start met de grootschalige productie van haar recordbrekende, uiterst efficiënte zonnecel, die een gemiddelde conversie-efficiëntie van 22,4% behaalt.
 • SunPower verwerft PowerLight, wat resulteert in een verticaal geïntegreerde onderneming die producten en diensten aanbiedt aan de zonne-energiemarkt voor particuliere woningen, bedrijven en nutsvoorzieningen.
 • Er wordt een tweede productiefaciliteit (Fab 2) met een nominale capaciteit van 330 MW op 10 lijnen in de Filippijnen in bedrijf gesteld.

2008

SunPower kondigt een baanbrekende monokristallijne siliciumzonnecel aan met een efficiëntie van 23,4%

2009

 • President Obama opent een SunPower zonne-energiecentrale van 25 MW op de locatie van Florida Power & Light in DeSoto.
 • PlanetSolar kiest voor de hoogrendementszonnecellen van SunPower voor de aandrijving van 's werelds grootste catamaran op zonne-energie.
sunpower-named-number-one-in-commercial-solar
Vanaf 2010

Dankzij een voortdurende innovatie en nieuwe samenwerkingsverbanden bereikt SunPower nieuwe hoogten als een van de internationale marktleiders op het gebied van zonne-energie.

2010

SunPower kondigt een baanbrekende monokristallijne siliciumzonnecel aan met een efficiëntie van 24,2%

2011

 • Total SA en SunPower gaan een samenwerkingsverband aan om een nieuwe wereldleider op de markt voor zonne-energie te creëren.
 • SunPower® Maxeon® zonneceltechnologie drijft de Solar Impulse aan, een prototype voor een zonnevliegtuig dat er, voor de allereerste keer in de luchtvaartgeschiedenis, in slaagt 26 uur onafgebroken te vliegen, alleen op zonne-energie.
 • SunPower introduceert de C7 Tracker, die de energie van de zon tot zeven keer concentreert om de laagst mogelijke genivelleerde kosten van elektriciteit (LCOE) te bereiken ten behoeve van de grootschalige energieproductie van zonne-energiecentrales.

2012

 • SunPower vergroot haar wereldwijde voetafdruk verder met de acquisitie van het Franse zonne-energiebedrijf Tenesol SA.
 • SunPower kondigt de beschikbaarheid in Australië aan van haar zonnepanelen, die wereldwijd het hoogste rendement opleveren.
 • SunPower levert een zonnepaneel met een efficiëntie van 20,1% aan Toshiba ten behoeve van de Japanse markt.
 • De SunPower Solar Science Academy inspireert studenten in heel Californië.

2013

 • Solar Impulse, het zonnevliegtuig dat is uitgerust met zonnepanelen van SunPower, vliegt met succes door de Verenigde Staten.
 • SunPower en US Bancorp gaan samenwerken om aanbetalingsvrije financiering en een prestatiegarantie "rechtstreeks van de fabrikant" aan te bieden.
 • SunPower kondigt de acquisitie van Greenbotics, Inc. aan, om producten en diensten te kunnen aanbieden op het gebied van door robots aangedreven reiniging van zonnepanelen voor zonne-energiecentrales. 

2014

 • SunPower behaalt een productiemijlpaal met de productie van de miljardste zonnecel.
 • De zonnepanelen van SunPower ontvangen een Cradle to Cradle-certificering voor duurzame productieprocessen. SunPower is het eerste en enige bedrijf dat deze onderscheiding ontvangt.
 • SunPower verwerft SolarBridge Technologies, Inc. voor hoogwaardige micro-omvormertechnologie die meer flexibiliteit biedt tijdens het systeemontwerp en lagere installatiekosten oplevert.
 • SunPower investeert in geïntegreerde technologie-oplossingen om klanten te helpen bij het beheersen van hun energiekosten. Hiermee versterkt het bedrijf zijn evolutie in het aanbieden van Smart Energy-oplossingen voor particuliere klanten, bedrijven en nutsvoorzieningen.

2015

 • First Solar en SunPower kondigen de officiële indiening aan van een registratieverklaring voor de voorgestelde beursintroductie van YieldCo.
 • SunPower viert haar 30e verjaardag.