• Prestaties en onderhoud van zonnepanelen in de winter

In de afgelopen 30 jaar hebben we onze zonnepanelen over de hele wereld en in elk klimaat geïnstalleerd. Ze zijn zelfs gebruikt tijdens een expeditie door Antarctica.

Hier volgen enkele antwoorden op de meest gestelde vragen over de prestaties en het onderhoud van zonnepanelen tijdens de wintermaanden.

Veel gestelde vragen

Hoe presteren zonnepanelen in de winter?

Omdat zonnepanelen met licht werken, en niet met warmte, maakt het niet uit hoe koud het buiten wordt. Sterker nog, zonnepanelen presteren beter bij koelere temperaturen dan bij zeer hoge temperaturen.

Produceren mijn zonnepanelen in de winter eigenlijk nog wel elektriciteit, aangezien het dan zo bewolkt is?

Ja. Zelfs als het buiten bewolkt is, produceren uw zonnepanelen nog steeds elektriciteit. Zolang er licht is, zet uw systeem dat om in schone energie. Omdat de dagen wat korter zijn, produceert u niet zo lang energie als tijdens de lange zomerdagen.

Als u voor de zonnepanelen van SunPower kiest in plaats van voor conventionele panelen, beschikt u over een systeem waarvan is bewezen dat het de efficiëntie veel beter vasthoudt onder omstandigheden met weinig licht. Op bewolkte dagen wordt het licht diffuus en verspreidt het zich in alle richtingen. We maken gebruik van hoogwaardig antireflecterend glas dat binnenkomend licht vanuit alle hoeken opvangt en meer zon opneemt dan conventionele panelen.*

Wat als het sneeuwt?

Every SunPower flexible panel comes with MC4 connector cables (male and female).

Uw installateur zal ervoor zorgen dat uw zonnepanelen in de optimale positie worden geïnstalleerd om de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen. Meestal wordt uw systeem geïnstalleerd op het zuiden, westen of zuidwesten. Omdat de panelen glad zijn, blijft sneeuw niet er aan plakken zoals dat bij ruwe dakpannen het geval is. Doorgaans smelt of glijdt de sneeuw snel en gemakkelijk uit zichzelf weg.

Wat als het HEEL VEEL sneeuwt?

Soms kan het gebeuren dat de sneeuw zich tijdens sneeuwstormen op het dak en uw zonnepanelen ophoopt. Als het nodig is de sneeuw van uw dak te verwijderen omdat u zich zorgen maakt over het gewicht en over hoe lang het zal duren voordat de sneeuw wegsmelt, raden we u aan een professional in te huren. Laat hen weten waar uw panelen zich bevinden, zodat ze het grootste deel van de sneeuw voorzichtig van uw panelen en dak kunnen verwijderen.

Hoe zit het met grote veranderingen in de temperatuur overdag en 's nachts?

Extreme veranderingen in de temperatuur kunnen grote schade aanrichten aan conventionele zonnecellen en -panelen. Een goede vergelijking van wat er met een zonnepaneel kan gebeuren tijdens een temperatuurverandering is door te kijken naar wat er in dat geval met onze wegen gebeurt. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt ligt, kan regen tot het asfalt doordringen. Wanneer de temperatuur tot onder het vriespunt daalt, zal het water in het asfalt bevriezen en uitzetten, waardoor er scheuren en kuilen ontstaan. Conventionele panelen vertonen vaak storingen als gevolg van warme/koude temperatuurcycli, waardoor de zonnecellen, soldeerverbindingen en koperen ribben na verloop van tijd breken en scheuren.

De zonnecellen en panelen van SunPower zijn op een andere manier vormgegeven. Onze zonnecellen zijn ontworpen zonder metaal aan de voorzijde. Het oppervlak aan de achterkant is geheel bedekt met een dikke koperen basislaag met daarop een laag tin. Er treedt niet alleen veel minder corrosie op aan het vertinde koper in vergelijking tot de zilverpasta die op conventionele panelen wordt gebruikt, maar de kans is ook veel kleiner dat de zonnecel zal breken als gevolg van temperatuurschommelingen. Terwijl conventionele cellen breken en storingen vertonen, blijven de zonnecellen van SunPower gewoon werken. Daarom bieden wij als enige 25 jaar garantie op zowel het paneel zelf, de prestaties ervan als de service.

  • *. BEW Engineering, onderdeel van DNV KEMA, "SunPower Yeild Report", januari 2013. Vergeleken met een conventioneel paneel.