commercial rooftop solar panel installation

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn bedrijf?

De vraag "Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?" is eenvoudig te beantwoorden: deel de hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan opwekken, door de hoeveelheid energie die uw bedrijf verbruikt.
Ondernemingen
Overstappen op zonne-energie

De vraag "Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?" is eenvoudig te beantwoorden: deel de hoeveelheid energie die een zonnepaneel kan opwekken, door de hoeveelheid energie die uw bedrijf verbruikt. Maar u bent niet op zoek naar een eenvoudig antwoord. U wilt een antwoord dat klopt.

Laten we wat beter kijken en de formule toepassen met een aantal cijfers. Neem het volgende voorbeeld:

  • Een middelgroot bedrijf verbruikt circa 25.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar. Dat komt neer op een verbruik van ongeveer 70 kWh per dag.
  • De volgende vraag is hoeveel elektriciteit zonnepanelen kunnen opwekken. Een gemiddeld zonnepaneel produceert ongeveer 250 watt piekvermogen (ook wel "nominale stroomsterkte" genoemd). Het werkelijke cijfer is vooral afhankelijk van het rendement van het zonnepaneelontwerp.
  • Tot slot moet u het aantal piekuren zonlicht per dag weten. In Amerika bedraagt dit tussen de 4 en 6 uur zonlicht per dag. In dit vereenvoudigde voorbeeld gaat we uit van gemiddeld 5 uur direct zonlicht per dag.

Nu gaan we rekenen (afbeelding 1):

Het benodigde geschatte aantal kilowatt voor commerciële zonnepanelen berekenen

Uit deze basisformule blijkt dat 14 kW is vereist. Maar we zijn er nog niet. Het wordt iets moeilijker: zonnepanelen wekken gelijkspanning op. Bedrijven gebruiken wisselspanning. Het omzetten van gelijkspanning naar wisselspanning verloopt niet al te efficiënt; het resultaat ligt meestal rond de 80%. Dus eigenlijk moet er meer worden opgewekt dan 14 kW (afbeelding 2). Om volledig aan de energiebehoefte te voldoen, moet er ongeveer 17,5 kW worden geproduceerd.

Het benodigde werkelijke aantal kilowatt voor commerciële zonnepanelen berekenen

Om het gemiddelde aantal benodigde zonnepanelen te berekenen, deelt u het totale aantal benodigde kilowatt door de nominale stroomsterkte van het zonnepaneel (afbeelding 3). In dit voorbeeld worden panelen van 250 Watt van gemiddelde kwaliteit gebruikt:

Berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor de energievoorziening van een bedrijf

Samenvattend: Een middelgroot bedrijf met een gemiddelde energiebehoefte heeft ongeveer 70 zonnepanelen van gemiddelde kwaliteit nodig om volledig in de energiebehoefte te voorzien. Dit is slechts een gemiddelde om een idee te krijgen. U heeft dus geen hogere wiskunde nodig om te berekenen hoeveel zonnepanelen uw bedrijf nodig heeft.

Op onderzoek naar de onderliggende complexiteit

Het is gemakkelijk om een online calculator te vinden en de informatie uit het bovenstaande voorbeeld in te voeren om erachter te komen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor de energievoorziening van een bedrijf. Maar het antwoord dat een dergelijke calculator oplevert, komt toch het meest in de buurt van een berekening op de achterkant van een bierviltje. De kleine lettertjes staan meestal vol disclaimers over hoe iedere situatie kan verschillen, meestal met een koppeling naar een contactformulier voor het verstrekken van informatie (en dat leidt dan meestal tot een verkoopgesprek).

De berekening van het aantal benodigde commerciële zonnepanelen is gewoon te moeilijk voor een online app. Neem bijvoorbeeld het bovenstaande scenario. Misschien is het mogelijk om te bepalen hoeveel zonnepanelen nodig zijn om te voorzien in de gemiddelde dagelijkse behoefte, maar hoe zit het als die van u niet gemiddeld zijn? Zo heeft een drukkerij die kwartaalrapporten print, vier keer per jaar te maken met een piek in het energieverbruik. Kan een commercieel zonne-energiesysteem dat is geconfigureerd voor een gemiddeld dagelijks gebruik wel voorzien in de werkelijke elektriciteitsbehoefte op dagen in dergelijke piekperioden? Begrijpt een online calculator dat het dakoppervlak dat voor zonnepanelen beschikbaar is, een deel van de dag in de schaduw van nabijgelegen bomen ligt? Houdt een app rekening met de financiële en ecologische doelstellingen van uw organisatie? Waarschijnlijk niet.

Als u serieus overweegt om over te stappen op zonne-energie (wat we aannemen, omdat u zich afvraagt hoeveel zonnepanelen u nodig heeft), is het misschien een goed moment om een onafhankelijke zonne-energieconsultant of een zonne-energieleverancier met kennis van zaken in te schakelen. Zij kunnen u informeren over nuances en aspecten die in de relatief eenvoudige berekening hierboven niet inzichtelijk worden gemaakt. Of u er nu voor kiest om een energieconsultant in te huren, met een zonne-energiebedrijf in gesprek te gaan of eerst zelf de opties door te nemen, het is essentieel dat u stilstaat bij de volgende aspecten.

Wanneer gemiddeld niet zo gemiddeld blijkt te zijn

Zoals gezegd, is het van belang om inzicht te krijgen in de specifieke energiebehoeften van uw bedrijf. Energieschommelingen doen zich niet alleen van maand tot maand voor. Er is een goede kans dat het lokale energiebedrijf u rapporten kan geven met een overzicht van uw verbruik per jaar, per maand en zelfs per dag. Zo komt u er misschien achter dat er dagelijks sprake is van een voorspelbare piek in het energiegebruik. In plaats van extra panelen te installeren om te voldoen aan piekbehoeften, is het misschien beter om een commercieel opslagsysteem voor zonne-energie toe te voegen. Zo kan de vraag worden genivelleerd en kunnen de kosten worden verlaagd. Met een beetje onderzoek worden de specifieke behoeften en de verschillende oplossingen snel duidelijk.

Inzicht krijgen in uw doelstellingen voor zonne-energie

Het klinkt misschien logisch, maar als het uw doelstelling is om uw energierekening met een bepaald bedrag te verlagen of gelijk te houden, moet u dat specifieke doel benoemen. Als u wilt bepalen hoeveel commerciële zonnepanelen u nodig heeft, maakt het nogal wat uit of u de kosten met 50% wilt verlagen of juist voor 100% in de energiebehoeften wilt voorzien. En als salderen in uw regio mogelijk is, wilt u misschien zelfs nog meer panelen installeren zodat u de ongebruikte zonne-energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet en kunt verrekenen. Werk samen met een zonne-energieconsultant of met een leverancier van zonne-energiesystemen die uw unieke doelstellingen begrijpt. Dat is essentieel voor het berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen.

Kwaliteit versus kwantiteit

Als zonnepaneel A geschikt is voor 200 watt en zonnepaneel B voor 350 watt, is het logisch dat er minder B-panelen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Bij het evalueren van zonnepanelen is de classificatie beslist belangrijk. Maar dat is slechts één deel van het verhaal.

Ook de classificatie van het rendement van zonnepanelen speelt een belangrijke rol. Dit heeft betrekking op het gedeelte van de energie uit zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Een paneel met een rendement van 20% kan bijvoorbeeld een vermogen produceren dat gelijkstaat aan 20% van het van de zon afkomstige vermogen. (En 20% is eigenlijk best goed. Commercieel beschikbare zonnepanelen hebben momenteel een gemiddeld rendement van 15 tot 24%.) Bij een hoger rendement van de fotovoltaïsche cellen van een zonnepaneel zijn er minder panelen nodig om de beoogde productie van elektriciteit te behalen.

Ook de degradatie van zonnepanelen kan van invloed zijn op het aantal benodigde zonnepanelen. Alle zonnecellen werken na verloop van tijd minder efficiënt. Het mag duidelijk zijn dat hoe lager de degradatie, hoe sneller u de besparing met commerciële zonne-energie kunt realiseren. Maar als u wilt bepalen hoeveel zonnepanelen nodig zijn, is het misschien nog belangrijker dat u in kaart brengt hoeveel zonne-energie u gedurende 20 tot 30 jaar (of nog langer) verwacht op te wekken.

Tot slot moet u rekening houden met duurzaamheid: dit is niet per se van belang voor het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, maar zeker wel voor het aantal zonnepanelen dat u tijdens de levensduur van uw installatie moet aanschaffen. Als u het systeem wilt installeren in een omgeving waar sprake is van barre omstandigheden, zoals in de woestijn, de bergen of aan de kust, kan de duurzaamheid van de zonne-energieapparatuur een factor van betekenis zijn. Goedkopere panelen zijn niet zo goedkoop als u ze vaker moet vervangen. En nu we het er toch over hebben: vergeet niet dat ook de garantie op panelen van belang is.

Een statement maken met zonnepanelen

Er zijn ook minder concrete factoren die kunnen meespelen bij het bepalen van het aantal panelen dat nodig is om in de energiebehoefte van een bedrijf te voorzien. Een installatie op het dak is misschien rendabel, maar uw organisatie kan ervoor kiezen om de inzet voor duurzaamheid zichtbaar in beeld te brengen. Met een carportinstallatie springt deze inzet duidelijk in het oog, terwijl u meteen beschikt over een schaduwrijke parkeerplaats voor medewerkers en klanten. Het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's als onderdeel van de installatie kan helpen om maatschappelijk bewuste medewerkers en klanten aan te trekken Kijk eens verder dan de voor de hand liggende winstvoordelen van commerciële zonne-energie. Misschien ziet u ook andere maatschappelijke en ecologische voordelen. Uiteindelijk ziet u ook dat in de bedrijfsresultaten terug.

Zonnepanelen, hogere wiskunde?

Inmiddels begrijpt u wel dat er geen hogere wiskunde nodig is om antwoord te geven op de vraag "Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”. Hopelijk heeft u ook ontdekt dat de berekening complexer en genuanceerder ligt dan u eerst misschien dacht. En ook al is het belangrijk het uiteindelijke aantal te weten te komen, het is nog veel belangrijker de onderliggende vragen te beantwoorden die in de formule verborgen liggen. Alleen dan komt u erachter hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor de energievoorziening van uw bedrijf.