Performance Series Installed on Building

Wat is groen bouwen? Uitleg over milieuvriendelijk bouwen

Ondernemingen
Overstappen op zonne-energie

Wat is groen bouwen? Uitleg over milieuvriendelijk bouwen

Wat is groen bouwen? Simpel gezegd gaat dat over milieubewust bouwen (en exploiteren) van gebouwen.

Er zijn tal van goede redenen waarom in de bouw steeds vaker gebruik wordt gemaakt van groene technologie. Veel daarvan worden behandeld in een pas verschenen artikel van Smart Cities Dive. Maar voordat we daarop ingaan, willen we graag uitleggen welke duurzame bouwpraktijken als milieuvriendelijk worden beschouwd.

Groen bouwen

Zowel bij nieuwbouw als renovatie zijn er tal van manieren om groen te werken, zelfs bij het bepalen van een manier om de operationele kosten te verlagen. Bij alle methoden voor groen bouwen staat één doel voorop: het minimaliseren (of uitsluiten) van negatieve effecten van een nieuw of bestaand gebouw op het milieu en de omliggende gemeenschap. Dus, wat moet u kiezen? Sommige experts zeggen: Voor alle opties.

Uit het artikel:

"In plaats van te kiezen voor één superieur systeem, kunt u ook proberen zoveel mogelijk milieuvriendelijke verbeteringen door te voeren."

De meest gangbare praktijken voor groen bouwen zijn:

  • Het gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals gerecycled glas en staal, en van hernieuwbare materialen, zoals bamboe en rubber.
  • Het installeren van energiezuinige ramen en deuren.
  • Het gebruik van verf en beits met een lager VOS-gehalte (vluchtige organische stoffen).
  • Het aanleggen van groene daken (daken met dakbegroeiingsystemen) wat tal van voordelen biedt, zoals plaatselijke groenvoorziening, beheer van regenwater en bescherming tegen de effecten van schadelijk uv-licht.
  • Het toevoegen van wateropslag- en -zuiveringssystemen voor optimaal gebruik en beheer van neerslag.
  • Het installeren van commerciële zonnepanelencarports voor overdekte parkeergelegenheid en met geïntegreerde laadpalen voor elektrische auto's.
  • Optimaal gebruik van natuurlijk licht, waardoor niet alleen minder verlichting hoeft te worden gebruikt (en energiekosten worden bespaard), maar wat ook helpt bij het warmer houden van gebouwen in de koudere maanden.
  • Het gebruik van hernieuwbare energie voor bedrijven, bijvoorbeeld door het installeren van commerciële zonnepanelen of een commercieel energieopslagsysteem.

Voordelen van groen bouwen

De milieuvoordelen van milieuvriendelijk bouwen liggen voor de hand, maar er zijn nog veel meer overtuigende redenen om praktijken voor groen bouwen toe te passen waaraan u misschien niet meteen denkt. Bijvoorbeeld:

  • Gezonde en gelukkige medewerkers. Medewerkers die in groene gebouwen werken hebben minder vaak last van hoofdpijn en van verschijnselen van astma en hooikoorts.
  • Lagere energiekosten.
  • Het vermogen om toptalent aan te trekken en te behouden.
  • Een groen gebouw brengt zeer waarschijnlijk meer op bij de verkoop dan een standaardgebouw.
  • Extra zakelijke kansen omdat uw bedrijf aantrekkelijk is voor een voortdurend groeiend aantal milieuvriendelijke consumenten.

Uit het artikel:

"Uit recent onderzoek blijkt dat wereldwijd 81% van de ondervraagde consumenten bereid is concessies te doen voor behoud van het milieu. 80% gaf aan dat ze bereid zijn producten te kopen van onbekende merken die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen."

"Wat is groen bouwen?” Vraagt u zich dat nog steeds af? Lees hier het volledige verhaal.