Maxeon Solar Cells Used in Lightyear One Car View

Een grote voorsprong met zonnepanelen

Lightyear One: grensverleggend voor schone mobiliteit
Huiseigenaren
Ondernemingen
Maxeon zonnepanelen
Solar Pioneers

Voetgangers kijken op als hij voorbijrijdt. Kijk, daar is hij. Die prachtige, gekke, druppelvormige elektrische auto. Een voertuig dat zó uit de toekomst komt.

In eerste instantie valt het niet eens op dat het gestroomlijnde, dubbel gebogen dak en de motorkap zijn bedekt met krachtige zonnecellen. Maar nu weet je het. En dat verandert alles. Vanaf nu is het niet meer voldoende dat een elektrische auto zelf energie opwekt. De auto moet ook energie uit zonlicht halen.

Lightyear One is 's werelds eerste auto op zonne-energie met een grote actieradius, aangedreven door vijf vierkante meter
SunPower® Maxeon®-celtechnologie.

Op weg naar de toekomst van mobiliteit 

De gangbare opvatting is dat er niets zo energiezuinig is als een elektrische auto. Maar nog niet zo lang geleden beseften de vernieuwers bij de start-up Lightyear dat er nog veel ruimte voor verbetering was in de snel groeiende wereld van elektrische auto's. Daarom wilden ze iets opmerkelijks creëren: een elektrische auto met een energiezuinig design en geïntegreerde zonnecellen, waardoor opladen veel minder vaak nodig is. Met een strak design dat past bij de schone energie die ermee wordt opgewekt. Nu wordt die droom snel werkelijkheid met de Lightyear One, een volledig functionerend prototype dat is uitgerust met SunPower® Maxeon®-zonnecellen. Uit recente tests is gebleken dat de auto tot maar liefst 725 km kan afleggen zonder dat opnieuw hoeft te worden opgeladen. Dat is een afstand waarbij geen enkele andere elektrische auto in de buurt komt. De productie gaat in 2021 van start. Daarmee ligt de visie van Lightyear voor een meer duurzame toekomst voor mobiliteit binnen handbereik.

De auto is vooral bedoeld om te bieden waarin andere elektrische auto's tekortschieten. Uit onderzoek blijkt dat de actieradius en het gebrek aan oplaadmogelijkheden de belangrijkste redenen zijn waarom mensen twijfelen over de aanschaf van een elektrische auto.
Lex Hoefsloot, CEO en mede-oprichter van Lightyear

De actieradius van de Lightyear One bedraagt tot 725 km en is het resultaat van een volledig geïntegreerde ontwerpvisie.

Extra hoog rendement

Als ware pioniers nam het Lightyear-team eerst het concept van een auto opnieuw onder de loep. Alle conventies werden opzijgezet en ze keerden terug naar de tekentafel. Al in een vroeg stadium besloten ze om zich vooral te concentreren op rendement, waardoor zonnetechnologie een cruciale factor werd. “Uitgangspunt was dat er plaats moest zijn voor vijf vierkante meter zonnepanelen. De rest is eromheen ontworpen,” zegt Rocco Carrieri, Senior Designer van Lightyear-partner Granstudio. Gezien de reputatie van SunPower als marktleider voor wat betreft het rendement van zonnepanelen, en onze lange geschiedenis met experimentele auto's op zonne-energie die records hebben gebroken, koos Lightyear voor onze Maxeon-technologie voor het opwekken van een grote hoeveelheid schone energie op een klein oppervlak. Het is een eer om het zonne-energiesysteem voor deze revolutionaire auto te leveren, en om te zien hoe onze celtechnologie elegant is geïntegreerd in dit adembenemende design.

Dankzij ons engineeringteam zijn we er niet alleen in geslaagd om een dubbel gebogen dak met zonnepanelen te ontwikkelen, maar ook om het met fraai versterkt glas te bedekken. De cellen die eronder zitten, zien eruit als futuristische technologie uit de ruimtevaart. Dit is een van mijn favoriete aspecten van de Lightyear One: zinvolle technologie in een mooi jasje dankzij een geweldig design.
Koen van Ham, Lightyear Design Chief

Geavanceerde aerodynamica

Hoe minder lucht een auto moet verplaatsen, hoe verder deze kan rijden met dezelfde hoeveelheid energie. Het Lightyear-team optimaliseerde nauwgezet de luchtstroom rond en onder elk onderdeel van het voertuig, van het chassis tot de kreukelzone en de wielkasten. De buitenspiegels werden zelfs vervangen door zijcamera's. De auto kreeg een elegante en efficiënte druppelvorm, en SunPower Maxeon-zonnecellen bleken de ideale aanvulling. Dankzij de innovatieve koperen onderlaag is elke cel veel sterker en flexibeler dan conventionele cellen. Ook passen ze zich mooi aan de fraaie contouren van de Lightyear One aan zonder te barsten. En omdat er geen lelijke metalen lijnen over de voorzijde lopen, zoals bij conventionele cellen, gaat de Maxeon-technologie moeiteloos samen met de minimalistische stijl van de auto, terwijl deze maximaal vermogen levert.

Foto van de Lightyear OneFoto van de Lightyear One, bovenaanzicht

 De Maxeon-zonnetechnologie die is geïntegreerd in de contouren van de Lightyear One, geeft de auto een maximale actieradius.

Continu opladen

Dankzij de geoptimaliseerde aerodynamica kan de Lightyear One met een volledig opgeladen accu tot maar liefst 725 km afleggen. Dat is voldoende om van Amsterdam naar Parijs te reizen en zelfs nog verder. Vooral door de SunPower-zonnecellen die in het dak en op de motorkap zijn aangebracht, kan de Lightyear One tijdens het rijden tot 12 km/u opladen. De indrukwekkende actieradius wordt zelfs nóg groter met elk uur zonlicht, en het is dan ook cruciaal dat de zonnetechnologie ook goed werkt bij weinig licht. Maxeon-zonnecellen zijn uitermate gevoelig voor blauw licht (vroeg op de dag of wanneer het bewolkt is) en voor rood licht (laat op de dag). Door al vroeger op de dag stroom op te wekken en langer ingeschakeld te blijven, voorziet de SunPower-technologie de Lightyear One van de maximale hoeveelheid schone energie. En een ongeëvenaarde actieradius.  

Gaat lang mee

De geïntegreerde zonnecellen van de Lightyear leveren een aanzienlijk deel van de stroom1 Het dak en de motorkap van de auto laden tot 12 km/u op in de zon. Het klimaat waarin u woont en de frequentie waarmee u rijdt, zijn bepalend voor het percentage van het kilometrage dat de zonnecellen kunnen leveren (tot 100%). Iemand die het nationale gemiddelde van 20.000 km/jaar rijdt in het bewolkte Nederland, haalt ongeveer 40% van het kilometrage uit zonne-energie. (https://lightyear.one/lightyear-one/) van het totale kilometrage van de auto. Dat is een test voor vermogen en duurzaamheid die alleen door SunPower-technologie met goed gevolg wordt afgelegd. Onze Maxeon-panelen, opgebouwd uit Maxeon-zonnecellen, komen als beste uit de bus voor wat betreft duurzaamheid2 Jordan, et. al. Robust PV Degradation Methodology and Application. PVSC 2018  in de meest barre omstandigheden, waaronder extreme temperaturen, schokken en trillingen en harde wind. En SunPower geeft ook de norm aan voor wat betreft betrouwbaarheid: uit tests blijkt dat een Maxeon-paneel van 25 jaar oud meer vermogen opwekt dan een gloednieuw conventioneel zonnepaneel.3 Vergeleken met een zonnepaneel van 365 W, >21% efficiënt met een jaarlijkse vermogensdegradatie van 0,25%.  

Close-up van de Lightyear One met Maxeon-zonnetechnologie

SunPower Maxeon-technologie voorziet de Lightyear One van stroom.

Geen wonder dus dat talloze particulieren en bedrijven over de hele wereld kiezen voor de zonnetechnologie die ook op de Lightyear One wordt gebruikt. Bovendien bieden onze Maxeon-zonnepanelen het hoogste rendement dat tegenwoordig beschikbaar is4 Op basis van een zoekopdracht in datasheets op websites van de 20 grootste fabrikanten volgens IHS, per mei 2019. . Vergeleken met conventionele panelen genereren ze gedurende 25 jaar tot 35% meer energie met hetzelfde oppervlak.5 SunPower 400 W, 22,6% rendement, in vergelijking met een conventioneel zonnepaneel op rasters van dezelfde grootte (310 W mono PERC, 19% efficiënt, circa 1,64 m²)  

Een stimulans voor duurzaamheid 

Voor alle onderdelen van de Lightyear One wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen, en van leveranciers wordt verwacht dat ze de juiste ecologische en ethische normen en waarden hanteren. Zo zorgt het Lightyear-team ervoor dat duurzaamheid gedurende het gehele proces centraal staat. Dat is een inzet die we als koploper op het gebied van duurzaamheid delen, en waardoor we als eerste en enige de Landfill-Free Verification van NSF Sustainability hebben gekregen voor onze vestiging in Mexicali, Mexico. Ook waren we de eerste fabrikant van zonnepanelen die het prestigieuze Cradle to Cradle Certified™ Silver-certificaat in de wacht heeft gesleept voor onze Maxeon DC-zonnepanelen.6 Alle SunPower Maxeon 2- en Maxeon 3 DC-zonnepanelen hebben het Cradle to Cradle Certified™ Silver-certificaat behaald. Cradle to Cradle Certified-producten worden beoordeeld op veiligheid van materiaal, hergebruik van materiaal, gebruik van hernieuwbare energie en koolstofbeheer, verantwoord gebruik van water en sociale rechtvaardigheid. Cradle to Cradle Certified is een keurmerk van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.  

Bij SunPower juichen we de onvermoeibare inzet en het ongebreidelde optimisme van zonnepioniers als Lightyear toe, omdat ze de transformatie naar een wereld met schone energie versnellen. En we zijn het roerend eens met hun streven om “elke zonnestraal ten volle te benutten”.

Lightyear One: Belangrijkste feiten

Missie: Schone mobiliteit altijd en overal voor iedereen beschikbaar maken
Vermogen: Vijf vierkante meter SunPower Maxeon-celtechnologie, geïntegreerd in een dubbel gebogen dak en de motorkap
Aandrijving: Onafhankelijke motoren in de wielen ter vervanging van de typische aandrijving van voertuigen met een verbrandingsmotor
Rijklaar gewicht: 1.300 kg
Oplaadmogelijkheden: Zonne-energie, stopcontact van 230 V, laadpaal
Onderscheidingen voor duurzaamheid: CES Climate Change Innovator, finalist bij de Postcode Loterij Green Challenge
Lifestylefoto van de Lightyear One

 

Geïnteresseerd in onze innovatieve Maxeon® zonne-energietechnologie?

Ja
Vul het onderstaande formulier in.
Adres
Gelieve enkel cijfers in te voeren, zonder spaties.

Wanneer u uw gegevens naar SunPower stuurt, gaat u akkoord met de gebruiksovereenkomst en het privacybeleid van SunPower.

 

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.