rooftop solar panels on an Italian home

De salderingsregeling blijft nog tot 2023. Daarom is juist nu het perfecte moment om te investeren in zonnepanelen!

Het was recent nog in het nieuws: de huidige salderingsregeling wordt tussen 2023 en 2031 langzaam afgebouwd. Veel mensen vragen zich af: is overstappen op zonne-energie dan nog wel rendabel? Dat is het zeker! Met het afbouwen van de salderingsregeling wordt het zelf verbruiken van je eigen opgewekte energie gestimuleerd. De overgangsperiode tot 2031 moet in principe voldoende tijd bieden om dit voor iedereen ook mogelijk te maken omdat 1) de energiebehoefte per huishouden zal stijgen en 2) de mogelijkheden voor thuisopslag van energie zullen verbeteren. Het zelf, duurzaam opwekken van energie gaat dus nog steeds een zonnige toekomst tegemoet.
Huiseigenaren
Ondernemingen
Overstappen op zonne-energie

Salderen? Wat is dat precies?

zonnepanelen op huis in Nederland

Salderen voor particulieren in een notendop: Zonne-energie verbruik je niet altijd op het moment dat het geproduceerd wordt. ’s Middags is er bijvoorbeeld een productie-piek. De niet verbruikte stroom wordt op dat moment teruggeleverd aan het net. Op andere momenten, bijvoorbeeld ’s avonds, heb je juist wel stroom nodig maar produceren je panelen niet genoeg. Deze stroom neem je dan af van het net. Het wegstrepen van de door jou afgenomen stroom van je energieleverancier, tegen de stroom die je zonnepanelen terug leveren, wordt salderen genoemd. Produceer je meer stroom dan je verbruikt, dan krijg je hiervoor een vergoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding is echter beperkt, in Nederland is het daarom op dit moment financieel gezien niet interessant om meer stroom te produceren dan je verbruikt. Sowieso is het zelf verbruiken van eigen opgewekte zonnestroom altijd het meest voordelig.

Onlangs maakte minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2023 afgebouwd zal worden om in 2031 te verdwijnen. Eerder was er sprake van een terugleversubsidie, maar dit plan is nu volledig van de baan omdat het te complex zou zijn.

Grotere energiebehoefte per huishouden

Als je in het licht van deze veranderingen twijfelt over de aanschaf van zonnepanelen bedenk dan het volgende: ten eerste kun je nog tot minimaal 2023 gebruik maken van de salderingsregeling in zijn huidige vorm. Dat is prettig, want salderen is gemakkelijk en voordelig. Ten tweede stuurt de Nederlandse overheid aan op een drastische vermindering van de gaswinning. Door de overstap van gas naar elektrisch zal de energiebehoefte per huishouden dan ook aanzienlijk stijgen. Alternatieven voor de cv-ketel zullen namelijk veelal elektrisch zijn – denk aan een zonneboiler en warmtepomp - en koken kan nu al prima zonder gas. Ook elektrische auto’s en scooters zijn steeds talrijker in het straatbeeld aanwezig. Zonnepanelen kunnen in deze toenemende behoefte voorzien.

zonnepanelen op huis in Nederland

“Door de overstap van gas naar elektrisch zal de energiebehoefte per huishouden aanzienlijk stijgen.”

Thuisopslag van Energie

Tenslotte is er nog een derde reden waarom de aanschaf van zonnepanelen niet belemmerd hoeft te worden door het aflopen van de salderingsregeling: de markt voor accu’s en thuisbatterijen is volop in ontwikkeling. Zo’n accu is nu nog vrij prijzig, maar kunnen er van uitgaan dat de kosten en efficiëntie van thuisbatterijen tussen 2023 en 2031aanzienlijk zijn verbeterd. Een goed vooruitzicht: overdag wordt de energie opgewekt, en ’s avonds kun je koken, wassen en apparaten opladen met zelf opgewekte en opgeslagen energie.

Juist daarom is het slim om nu te investeren in efficiënte zonnepanelen. Hoog-efficiënte zonnepanelen nemen namelijk minder ruimte in op het dak dan conventionele panelen. Neem bijvoorbeeld de zeer efficiënte Maxeon zonnepanelen van SunPower – die hebben de hoogste opbrengst per vierkante meter1 Gebaseerd op een vergelijking van productgegevens op de websites van de top-10 producenten van zonnepanelen door IHS, Januari 2017. . Zo kunnen je zonnepanelen meegroeien met de toenemende energievraag. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische auto of een zonneboiler is het erg fijn als er nog voldoende ruimte over is voor extra zonnepanelen.

SunPower volledig vertrouwen 25 jaar garantieSunPower zonnepanelen hebben bovendien de laagste jaarlijkse degradatie2 Nummer 1 score in “Fraunhofer PV Duurzaamheidsmeting voor zonnemodules: Deel 3”. PVTech Power Magazine, 2015; Campeau, Z. et al. “SunPower Module Degradation Rate” SunPower white paper, 2013. , hun prestaties lopen jaarlijks dus minder terug dan bij andere panelen. SunPower zonnepanelen die vandaag worden geïnstalleerd, hebben in 2023 nog steeds een gegarandeerde output van ten minste 99%. Tenslotte komen SunPower zonnepanelen standaard met 25 jaar garantie, we hebben er namelijk het volste vertrouwen in dat ze de salderingsregeling ruim zullen overleven.

Wil je meer informatie over de zonnepanelen van SunPower? Neem dan vrijblijvend contact op via 0800 0233 980 (Nederland) of 0800 786 35 (België). Of stuur een berichtje via website zowel voor particulieren als commerciele.